Yatak Odası Hangi Cephede Olmalı
Türkiye 4 mevsimin yaşandığı bir ülke. Dışarıda mevsim ne olursa olsun insan evinin içinde her zaman ılık bir iklim hâkim olsun ister. Bu durum sadece ısıtıcılarla alakalı değildir, ısıyı muhafaza etmekle de alakalıdır. Bugün konumuz ısınma sistemleri ve yalıtım değil. Zira evlerin ısınmasındaki tek etken bunlar değil. Aynı zamanda Güneş de var. Bir evin Güneş’ten yararlanabilmesi için muhakkak güney cephe olması gereklidir. Artık çoğu ev apartman stilinde yani tek cephe yaşıyoruz hayatı ister istemez ve eğer Güney’de değilsek işimiz zor. Çünkü bu durumda oturma odasından salona hatta evin her santimine kadar içimizi bir soğuk kaplayacak, diyebiliriz. Güney cephe evlerin avantajını sadece kışın değil, yazın da görürüz. Çünkü bu durumda Kıble rüzgârı olarak bilinen Orta Akdeniz’e özgü düşük basınçlı ve nemli bir rüzgarla karşılaşırsınız. Üstelik yazın Güneş evinizin sürekli kuru kalmasına, rutubetten kurtulmanıza neden olur.
Yatak odasında yatak nasıl yerleştirilmeli?
Yatak odanızın pencere yönünü çoğu zaman siz seçemiyorsunuz çünkü evin az ya da çok Güneş almasına neden olamazsınız ama her durumda odaya giren ışığı tamamen alabilmek için yatak odanız pencereye paralel, yatak başı kapıya bakacak şekilde olmalıdır. Ancak bu durumda Güneş’ten olabildiğince çok yararlanabilirsiniz. Ayrıca bu tasarım son derece şık durur.
Şimdilerde evler inşa aşamasında şekillendiriliyor. Eskiden kapsamlı tasarım yapılırdı. Yani bir odanın ne amaçla kullanılacağı kişiye bağlıydı ama son dönemlerde yatak odaları müteahhit tarafından belirleniyor. Eğer banyoya yakın, gardırop yerleşimi için dikdörtgen tasarlanmış ve yatak başları elektrik tesisatı için en uygun yerler seçilmemişse işiniz zor. Bu durumda bile modern yatak odalarını seçerek dilediğiniz gibi tasarımlar yapabilirsiniz, kuşkunuz olmasın!